چهقدر با شرایط پذیرش خروج از کشور زوجه در ضمن نکاح آشنایی دارید؟ در قانون جمهوری اسلامی خروج زن از کشور باید تحت اجازه شوهر او باشد. بهتر است این اجازه به عنوان یکی از شرایط ضمن عقد نکاح درج شوند تا پس از آن، برای هر بار خروج از کشور، زن دچار مشکل نشود.
در این نوشته با شما درباره وجوه حقوقی مسئله حق خروج از کشور خانمها با شما صحبت میکنیم. پس اگر میخواهید به طور کامل با این شرط آشنا شوید، با ما در مجله آوات همراه باشید.
حکم خروج زن از کشور با اجازه شوهر
بر اساس ماده ۱۸ قانون گذرنامه کشور، صدور گذرنامه برای زنان متاهل منوط و وابسته به اجازه همسر است. متن دقیق قانون به این صورت نوشته شده است:
« زنان شوهر دار، حتی اگر کمتر از ۱۸ سال داشته باشند باتنها با موافقت کتبی شوهر خود میتوانند از کشور خارج شوند. در شرایط اضطراری اجازه خروج زنان باید از طرف دادستان شهرستان محل درخواست گذرنامه صادر شود. این قانون برای زنان با تابعیت ایرانی که شوهری غیر ایرانی دارند و زنانی که بههمراه شوهر خود در کشور دیگری مقیم شدهاند، مورد استفاده نیست.»

شرایط اضطراری خروج از کشور برای زنان چیست؟
در بخش قبل قید کردیم زن میتواند برای خروج از کشور از دادستان شهرستان صدور گذرنامه کسب اجازه کند. شرایط این کسب اجازه عبارتاند از:
- خروج از کشور برای انجام واجبات شرعی (سفر حج)
- صله رحم
- دریافت شرایط درمانی
در غیر این صورت زن لازم است از شوهر خود گواهی پذیرش خروج از کشور زوجه در ضمن عقد نکاح یا بعد از نکاح به صورت وکالتنامه را داشته باشد. در ادامه با این دو روش بیشتر آشنا خواهیم شد.
خروج از کشور بدون اجازه شوهر از طریق عقدنامه
یکی از مواردی که میتواند لازم بودن اجازه شوهر برای خروج از کشور را از بین ببرد، قید کردن پذیرش خروج از کشور زوجه در ضمن عقد نکاح است. با امضای این شرط در عقدنامه، زوج برای گرفتن و تمدید گذرنامه و سفر مکرر به خارج از کشور به همسر خود اجازه میدهد.
البته باید توجه داشت از آنجایی که عقدنامه یک سند حقوقی است، تنظیم متن آن و قید کردن شرط پذیرش خروج از کشور زوجه در ضمن عقد نکاح، امری تخصصی است. پس بهتر است برای تنظیم عقدنامه خود با وجود شرط خروج از کشور یا شروط ضمن عقد دیگر، به یک وکیل متخصص مراجعه کنید.
برخی از مهمترین شرایط ضمن عقد دیگر عبارتاند از:
- حق طلاق
- حق تحصیل
- حق اشتغال
- حق حضانت از فرزندان
- حق تعیین مسکن
خروج از کشور بدون اجازه شوهر از طریق وکالت بلاعزل
حتی اگر سالها است که از ازدواج شما میگذرد و به هر دلیلی پذیرش خروج از کشور زوجه در ضمن عقد نکاح را به عنوان یک شرط قید نکردهاید میتوانید با همسر خود به یکی از شعب ثبت اسناد رسمی مراجعه کنید و این اجازه را برای همه عمر از همسر خود در قالب یک وکالتنامه دریافت کنید.
البته حتما این وکالتنامه را بهصورت بلاعزل تنظیم کنید که تاریخ اعتبار ۵ ساله نداشته باشند؛ چراکه در این صورت پس از هر بار تمام شدن تاریخ اعتبار وکالتنامه باید دوباره به همراه همسر خود به دفترخانه مراجعه کنید.

اجازه زوج برای خروج از کشور در عقد موقت
شاید از خود بپرسید اگر عقد زن و مرد بهٌصورت موقت باشد، آیا هنوز هم شرط اجازه شوهر برای خروج از کشور زن لازم است؟ پاسخ این سوال خیر است. مطابق قانون کنترل مرد بر خانواده و تبعیت زن، تنها در عقد دائمی وجود دارد و در نکاح موقت شرط نیست.
به بیان دیگر اگر زنی در هنگام عقد موقت برای دریافت گذرنامه و خروج از کشور مراجعه کند- حتی اگر این عقد موقت در شناسانه طرفین ثبت شده باشد- نیازی به اجازه شوهر ندارد.
خروج از کشور خانمهای بیوه یا مطلقه
فرض کنید همسر خانمی فوت کردهاند، در این صورت برای خروج از کشور و گرفتن گذرنامه باید گواهی فوت همسر یا اصل شناسنامه باطل شده او را به اداره ثبت گذرنامه ارائه کنند.
این شرایط برای زنان مطلقه هم وجود دارد. در صورت طلاق زن برای خروج از کشور باید اصل طلاقنامه را به مقامهای قانونی ارائه کنند.
متن وکالتنامه پذیرش خروج از کشور زوجه در ضمن عقد نکاح
تا به اینجا اشاره کردیم که دو راه کلی برای دریافت اجازه خروج از کشور برای بانوان وجود دارد:
۱- قید کردن پذیرش خروج از کشور زوجه در ضمن عقد نکاح
۲- تنظیم وکالتنامه برای خروج از کشور زوجه در شعب یکی از دفاتر رسمی
شاید از خود بپرسید در متن این وکالتنامه چه مواردی باید وجود داشته باشد. در ادامه چند نمونه را برای شما ذکر میکنیم تا بسته به شرایط خود بتوانید بهترین وکالتنامه را تنظیم کنید.
« زوج به زوجه رضایت میدهد که بدون نیاز به اجازه شفاهی یا کتبی مجدد و با همه اختیارات قانونی از کشور خارج شود و شرایط سفر با صلاحدید زوج است.»
« زوج رضایت کامل میدهد که زوجه بتواند گذرنامه و پاسپورت خود به دفعات مکرر دریافت کند. بهعلاوه زوج رضایت میدهد که دریافت ویزا، روادید، اقامت دائم و موقت در هر یک از کشورهای خارجی برای زن ممکن باشد.»

سخن آخر
در این نوشته به مسئله پذیرش خروج از کشور زوجه در ضمن عقد نکاح پرداختیم و برای شما توضیح دادیم مطابق متن قانون کشور ایران زنان متاهل برای خروج از کشور نیاز به اجازه همسر خود دارند.
زنان میتوانند این اجازه را به عنوان یکی از شروط ضمن عقد خود در عقد نامه ثبت یا پس از ازدواج از همسر خود وکالتنامه بلاعزلی مبنی بر پذیرش خروج از کشور زوجه در ضمن عقد نکاح دریافت کنند. امیدواریم این نوشته برای شما مفید بوده باشد.
اگر در مراحل نوشتن عقد نامه یا وکالت نامه خروج از کشور سوالی دارید آن را با ما در بخش نظرات در میان بگذارید. بهعلاوه وکلای متخصص ما در تیم آوات همراه شما هستند تا این بتوانید به تمامی حقوق خانوادگی و فردی خود دست بیابید.