مدارک لازم برای گرفتن حق طلاق

اگر نمی دانید برای گرفتن حق طلاق کجا باید رفت یا به کجا باید مراجعه کنید و یا اینکه آیا ثبت حق طلاق در دفتر اسناد رسمی ضرورت دارد یا خیر، این مطلب را تا انتها بخوانید تا همه چیز در مورد حق طلاق برای شما شفاف سازی شود.

بد نیست بدانید که طبق قانون، حق طلاق در اختیار مرد است. بنابراین داشتن وکالت در طلاق (حق طلاق) برای زن از طرف همسر یک امتیاز بزرگ به شمار می‌آید. این حق را مرد باید بصورت سند رسمی که در دفترخانه تنظیم شده است و یا بصورت شرط ضمن عقد در سند ازدواج به همسر خود وکالت بدهد. حال ممکن است این سوال برای شما بوجود آید که مدارک لازم برای گرفتن حق طلاق چیست؟ در این مطلب بصورت کامل به آن می‌پردازیم.

مدارک لازم برای دادن و گرفتن حق طلاق

همانطور که در مورد مراحل طلاق برای ایرانیان مقیم خارج از کشور نیاز به اطلاعات و آگاهی کافی دارید، در مورد گرفتن حق طلاق برای زن هم باید چیزهایی بدانید. برای گرفتن حق طلاق نیاز به مدارک خاصی نیست. تنها شناسنامه مرد و زن، کارت ملی مرد و زن و همچنین مدارک ازدواج آنها و یا همان عقدنامه‌ای که در محضر نوشته می‌شود، کافی است. ساده‌ترین روش گرفتن حق طلاق در همان هنگام عقد است که حق طلاق توسط مرد طی وکالتی و در هنگام انعقاد عقد نکاح توسط عاقد به زن داده می‌شود.

دادن حق طلاق به زن

دادن حق طلاق به زن یکی از انواع طلاق است. بر اساس ماده 1133 قانون مدنی و شرع، مرد هر وقت که بخواهد می‌تواند همسر خود را طلاق بدهد و طبق قانون ایران حق طلاق با مرد بوده و زن هیچ حقی ندارد. قانون و شرع این حق را به مرد داده است تا او بدون دخالت و تعلیق بتواند هر زمان که بخواهد همسر خود را طلاق بدهد، اما باید بدانید که، امکان وکالت دادن این حق از طرف مرد به همسر خود یا به شخص ثالثی وجود دارد. بنابراین مرد می‌تواند به همسر یا شخص دیگری برای اجرای طلاق وکالت بدهد که به آن حق طلاق گفته می‌شود.

این وکالت که از طرف مرد به زن داده می‌شود به دو صورت است، یا در زمان انعقاد عقد نکاح و توسط عاقد و با درج در عقدنامه از سوی مرد به زن داده می‌شود و یا پس از عقد و با مراجعه زوجین به یکی از دفاتر رسمی، سند وکالت در طلاق تنظیم می‌شود.

در وکالت در حق طلاق زن می‌تواند بدون نیاز به اثبات امر خارجی، هر زمان که بخواهد برای اعمال طلاق اقدام کند، اما در حق طلاق به واسطه شروط 12 گانه، زن ابتدا باید موارد خواسته شده را به اثبات برساند تا سپس بتواند از دادگاه درخواست طلاق کند. بنابراین بسیار مهم است که در متن وکالت در طلاق چه چیزهایی نوشته شده است. متاسفانه بسیاری از وکالت در طلاق‌های اخذ شده توسط زنان بخصوص مواردی که در ضمن عقد در سند ازدواج آمده است، ناقص بوده و در عمل دچار مشکل می‌شوند.

بخوانید: 

حق طلاق بلاعزل چیست

همانطور که گفته شد، طبق قانون مدنی و شرع، حق طلاق با مرد است، اما می‌تواند به همسر خود وکالت بدهد تا زن هر زمان که بخواهد برای طلاق اقدام کند. در واقع زن می‌تواند به نمایندگی از همسر خود و با انتخاب وکیل، اقدامات لازم جهت طلاق را انجام دهد. اما باید بدانید که این وکالت کافی نیست و مرد می‌تواند هر زمان که بخواهد وکالت خود را پس بگیرد، چراکه طبق قانون همانطور که گفته شد، اصل حق با مرد است. اما وکالت بلاعزل اینگونه نیست.

وکالت بلاعزل که در زمان عقد ازدواج به عنوان شروط ضمن عقد و همچنین با تنظیم وکالتنامه در محضر به زن اعطا می‌شود به این معنی است که، مرد نمی‌تواند وکالت داده شده به همسر خود را منحل کند و این امکان برای مرد وجود ندارد که از تصمیم گرفته شده برای دادن حق طلاق به زن منصرف شود. بنابراین وکالت طلاق در صورتی که بلاعزل باشد به این معنی است که مرد برای همیشه حق طلاق را به زن داده است و زن می‌تواند حتی بدون رضایت مرد درخواست طلاق خود را به دادگاه ارائه دهد.

البته باید بدانید که وکالت طلاق تنها در ضمن عقد ازدواج و به عنوان یکی از شروط ازدواج، بلاعزل بوده و اگر دادن این وکالت در دفترخانه باشد می‌تواند بصورت بلاعزل، قابل عزل و یا مدت دار توسط مرد انتخاب شود.

مدارک حق طلاق بلاعزل

آیا برای گرفتن حق طلاق شاهد لازم است؟

برای گرفتن حق طلاق نیاز به حضور هیچ شاهدی نیست. زن و مرد می‌توانند وکالت طلاق را در زمان عقد ازدواج و ضمن شروط ازدواج و یا پس از آن و با مراجعه به یکی از دفاتر ازدواج در سراسر ایران، تنظیم نمایند. تنها در صورتی که زن بخواهد مهریه خود را ببخشد به دو شاهد معتمد نیاز است تا تایید کنند که زن بدون اجبار و به زور راضی به بخشش مهریه نشده است. در صورتی که اصل وکالتنامه پاره و یا گم شود، زن می‌تواند با ارائه مدارک شناسایی و با مراجعه به همان دفترخانه یک رونوشت از آن را تهیه کند. بنابراین توصیه می‌شود تا زنانی که از همسر خود وکالت طلاق می‌گیرند، یک کپی از اصل شناسنامه و کارت ملی همسرشان را ضمیمه اصل وکالتنامه کنند.

معایب دادن حق طلاق به زن

در صورتی که زن حق طلاق داشته باشد، می‌تواند بدون نیاز به حضور همسر خود تمام مراحل طلاق را از طریق وکیل دادگستری سپری کند. در کنار این مزایا باید بدانید که دادن حق طلاق به زن معایبی هم دارد. براساس دیدگاه برخی از حقوقدانان و روانشناسان، از آنجایی که زنان روحیه لطیف و زودرنجی دارند، ممکن است در صورت بروز کوچکترین مشکلی از این حق خود استفاده کنند، به همین دلیل بسیاری از افراد بر این باورند که اعطای حق طلاق به زنان صحیح نیست چراکه در صورت بروز کوچکترین مشکلی امکان استفاده از این حق برای زنان وجود دارد. باتوجه به این دیدگاه، دادن حق طلاق به زن را نمی‌توان درست یا نادرست عنوان کرد چراکه در عمل گرفتن طلاق و پایان دادن به زندگی مشترک با مشکلات زیادی همراه است. این در حالی است که اگر مطابق معمول حق طلاق با مرد باشد و درخواست طلاق از طرف زن صادر شده باشد، مشکلات بسیاری پیش پای یک خانم خواهد بود تا بتواند به هر دلیل از شوهر خود جدا شود.

بخوانید:  شروط 12 گانه ضمن عقد

قانون جدید حق طلاق 1401

طبق قانون جدید حق طلاق، زن با در اختیار داشتن حق طلاق می‌تواند شرایط نسبتا برابر و بسیار بهتری را داشته باشد. زوجه می‌تواند مسیر گرفتن طلاق را در مدت زمان کوتاه‌تر و با حفظ حقوق مالی و مدنی بدون نیاز به حضور همسر و با پیگیری وکیل دادگستری به پایان برساند. توجه داشته باشید که مهریه تحت هر شرایطی حق زن بوده و مرد ملزم به پرداخت بدهی خود به زن است.

اگر زن حق طلاق داشته باشد مرد می‌تواند طلاق ندهد؟

در صورتیکه مرد به زن وکالت طلاق یا همان حق طلاق داده باشد، زن می‌تواند بدون نیاز به حضور همسر خود و حتی بدون نیاز به رضایت او و با وکیل دادگستری به راحتی طلاق یک طرفه بگیرد و مخالفت مرد موجب رد درخواست طلاق از طرف زن نخواهد شد. همچنین زن می‌تواند با وجود وکالت تمام حق و حقوق مالی مانند مهریه، نفقه و غیره را نیز از زوج طلب کند. همچنین باید بدانید که، هرگاه مرد به همسر خود یا شخص ثالثی حق طلاق داده باشد، حق طلاق او از بین نرفته و خودش می‌تواند برای طلاق اقدام کند، حتی اگر به زن وکالت بلاعزل داده باشد.

شرایط پس گرفتن حق طلاق

در صورتی که حق طلاق در زمان عقد ازدواج از طرف مرد به زن داده شود، مشمول ماده 679 قانون مدنی است که طبق این ماده، مرد می‌تواند هر زمان که بخواهد وکالت را از همسر خود عزل کند، مگر اینکه وکالت طلاق بصورت بلاعزل در زمان عقد ثبت شده باشد. بنابراین در صورتی که وکالت طلاق بصورت بلاعزل باشد، مرد نمی‌تواند وکالت در طلاق را باطل کند، مگر اینکه زن به عنوان وکیل از وکالت خود استعفا دهد که در این صورت حق وکالت در طلاق باطل خواهد شد.

در صورتی که حق طلاق در یک سند جداگانه و غیر از سند ازدواج به زن داده شده باشد، به دلیل اینکه عقد وکالت نوعی عقد جایز به حساب می آید، مرد می‌تواند هر زمان که اراده کند وکالت طلاق را باطل کند. توجه داشته باشید که در عزل وکالت زن، شرایطی که در سند وکالت درج شده است، تعیین کننده خواهد بود.

هزینه گرفتن حق طلاق در دفتر اسناد رسمی

از آنجایی که حق طلاق یک نوع وکالت است، هزینه آن باتوجه به هر دفترخانه و دانش و کیفیت آنها نیز متفاوت است. بنابراین قیمت ثابتی برای آن وجود ندارد.

ثبت یک دیدگاه